La lecture quotidienne

Rasprodaja u HR po receptu Naomi Klein

In hrvatski on 2011/02/04 at 08:50

Prema mišljenju neovisnog izvora poslovnog tjednika Lidera, HEP-ova je vrijednost tako srušena s 30 milijardi kuna na samo sedam i pol milijardi, zbog čega je postao lakši plijen za zainteresirane ponuđače. U međuvremenu privatizacijske signale šalje sve više jakih igrača zainteresiranih za kupnju: njemački RWE, francuski EDF, talijanski Enel…

via Lider: HEP si reže kreditni rejting da bi bio lakši zalogaj za preuzimanje – poslovni.hr.

Dva koncesionara na hrvatskim autocestama koji su u većinskom privatnom vlasništvu – Bina Istra i Autocesta Zagreb – Macelj (AZM) – dosad Republici Hrvatskoj nisu uplatili ni jednu kunu koncesijske naknade!

Pritom Bina Istra pod koncesijom ima Istarski ipsilon od 1995. godine, a tvrtka AZM autocestu od Zagreba do Macelja od 2004. godine, no od toga državni proračun još nema nikakve koristi.

via Vecernji.hr – Prazna blagajna: Od koncesija za autoceste 0 kuna, Aktualno, hrvatska.

HUP-u je politika dodijelila auru koja nikako ne odgovara razini poduzetničkog duha koji kruži unutar te udruge. Posljedica je to stava da su oni koji imaju novac u Hrvatskoj sposobni taj novac i stvoriti. Bolne li zablude.

Biti uspješan poduzetnik u nas, nažalost, obično znači da vas država podržava i da ste uspješni tek u održavanju takvog statusa quo. To nije ni teško budući da vlast u državi čini to isto – intenzivno i uz pomoć HUP-a radi na zaboravu prvobitne akumulacija kapitala u Hrvatskoj. Kako HUP okuplja preko pet tisuća kompanija, možda je toj “dobrovoljnoj, neprofitnoj i neovisnoj” udruzi suditi po njenim perjanicama.

via Hrpa ušminkanih pametnjakovića – Hrvatska – H-Alter.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: