La lecture quotidienne

Velesile više naoružane nego u Hladnom ratu!

In hrvatski on 2011/02/28 at 02:36

U razgovoru za tportal Bilandžić je naveo da je 2005. proračun SAD-a iznosio 522 milijarde dolara i bio je viši nego ukupni obrambeni proračun trideset najmoćnijih država koje su bile na rang listi iza SAD-a. Od 2002. obrambeni proračun SAD-a u stalnom je porastu na godišnjoj razini, prosječno oko 40-ak milijardi dolara, tako da je 2009, prema podacima uglednog stockholmskog instituta za istraživanje mira SIPRI, iznosio 650 milijardi dolara, odnosno 4,3% BDP-a, dok su procjene da će u fiskalnoj 2010. godini prijeći 700 milijardi dolara.

‘Očigledno je da su američki obrambeni proračun i struktura temeljeni na, kako je to prije nego što je postao američki predsjednik govorio Barack Obama, izgledima za ‘treći svjetski rat’, što strateški nema osobitog smisla’, smatra Bilandžić.

‘U novonastalim uvjetima vojni proračuni na svjetskoj razini drastično su povećani. Obrambeni proračun 2008. u svijetu je iznosio 1.464 milijardi dolara. U usporedbi s 1999. to predstavlja povećanje od 45 posto, dok komparativna regionalna perspektiva pokazuje povećanje u svim regijama u svijetu osim u EU. Godinu dana kasnije izdaci za obranu povećani su 6 posto i iznosili su 1531 milijardu dolara, što je povećanje od 49 posto u odnosu na 2000. godinu’, navodi Bilandžić.

via Velesile više naoružane nego u Hladnom ratu! – tportal.hr /vijesti/.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: