La lecture quotidienne

Tata mi je rekao: ‘Idem u smrt da bi ti imala budućnost’

In hrvatski on 2011/03/18 at 10:14

“Susprezala sam suze kad sam čula da se moj otac dobrovoljno javio da ide u nuklearku Fukushima. Rekao mi je da je to njegova misija i da budućnost ovisi o tome što će učiniti. Nikada nisam bila ponosnija na njega”, objavila je na Twitteru mlada Japanka, čiji je otac jedan od 50 dobrovoljaca koji pokušavaju spriječiti nuklearnu katastrofu u Japanu, prenosi AFP.

59-godišnji muškarac, čiji identitet nije otkriven, trebao je za šest mjeseci ići u mirovinu. Gotovo četiri desetljeća radio je u nuklearkama i znao je da odlazak u Fukushimu za njega, kao i za 49 ostalih, znači gotovo sigurnu smrt. Mediji su ih zbog toga već nazvali kamikazama.

– Njihova su tijela potpuno ozračena. Dobit će leukemiju i rak štitnjače. Znaju što ih čeka i upoznati su sa svim rizicima, što njihovu odluku da ostanu čini još više herojskom. Znaju da će umrijeti velik broj ljudi ako se reaktor rastopi i zbog toga su se izložili smrtonosnim posljedicama. Moramo im biti zahvalni više nego što jesmo – izjavio je za CNN američki stručnjak za radijaciju dr. Ira Helfand. Njemački stručnjaci tvrde da će radnici umrijeti u roku od nekoliko tjedana.

via Vecernji.hr – Tata mi je rekao: ‘Idem u smrt da bi ti imala budućnost’, Aktualno, svijet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: