La lecture quotidienne

10 osobina enoteke po mom guštu

In hrvatski on 2011/03/25 at 13:44

1. To nije samo uštogljeni dućan specijaliziran za vina. Enoteka je i ugodan urbani kafić ili ležerna oštarija sa bogatim izborom vina na čaše. Mjesto je to za večernji izlazak i čašicu razgovora među prijateljima.

2. Nude se jednostavna jela uz vino: suhomesnati proizodi, pršut, sir, masline, sardele na savor ili slane sardele, polpete u šugu, bakalar na bijelo na kruhu. Jede se i pije uglavnom s nogu ili sjedeći na visokim barskim stolicama. Ljude nije sram jesti dobru mortadelu koja je često bolja od raznoraznih nazovi pršuta iz supermarketa.

3. Interijer i eksterijer nisu predizajnirani, postmoderni, minimalistički i ekskluzivni, knauf na sve strane i ugrađena spot svjetla u njemu, ultraskupi WCom koji ima stakleni pod i crne zidove (ukratko – živa kagada). Ne puca isključivo na bogatu klijentelu, političare, kvazibiznismene i zvijezdice s estrade. Ovdje ne prolazi preseravanje novopečenih vinskih snobova koji dave okolicu s traktarima o pravilnom držanju i okretanju čaša. Publika je šarolika i što se tiče godina i socijalnog statusa. Ovdje je fešta a ne domjenak.

4. Nalazi se u centru grada, po mogućnosti u pješačkoj zoni. Dosta gostiju dolazi biciklom jer na taj način ne riskiraju vozačku.

7. Voditelj enoteke veliki je poznavatelj vina i često pronalazi odlična vina za koje nikad niste čuli. Umije čitati vam misli i preporučiti vino koje se baš vama sviđa a možda njemu uopće ne. S njim je ugodno ćakulati o vinima i životu općenito. Zna sve lokalne vinske tračeve.

9. Muzika je diskretna i prevladava žamor. Često se zasvira gitara ili pianino koji čame u kutu.

via 10 osobina enoteke po mom guštu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: