La lecture quotidienne

Je li Markov trg zapravo trg?

In hrvatski on 2011/03/26 at 09:13

Postoje različita tumačenja značenja, uloge i funkcije trga u Europi, ali najopćenitije možemo reći da je to mjesto gdje se preklapa urbs i civitas. Trg nije samo javni prostor, već i prostor za javnost. Tako Jean-Bernard Racine, švicarski profesor socijalne geografije, smatra da je gradski trg prostor komunikacije, zajedništva, kontinuiteta, a ne prostor diskriminacije, nejednakosti i diskontinuiteta.

Što je onda s Markovim trgom na Gornjem gradu u Zagrebu, na kojem je još prije pet i pol godina zakonom zabranjeno javno okupljanje? Markov trg je povijesno važno mjesto, koje je danas tek simbol političke moći, ne samo kao sjedište visokih državnih institucija, već i kao simbol demonstriranja te moći koja upravo na primjeru Markova trga pokazuje da nema granica u provođenju svoje volje, pa čak i ako je to protivno Ustavu, u ovom slučaju Ustavom garantiranog prava na javno okupljanje i izražavanje mišljenja.

Zbog toga je sasvim očekivano da su takozvani Facebook prosvjednici do nedavno svoj marš gradom započinjali bezuspješnim pokušajima da dođu do Markovog trga. Tamo su glavni adresati njihova nezadovoljstva i Markov trg bi trebao biti središnje mjesto za javno izražavanje političkog mišljenja. Ako se nekome obraćate, onda to radite tako da vas čuje, makar metaforički. Kako su prosvjednici onemogućeni da to naprave na službenom mjestu, onda su se odlučili na dvojbenu metodu obilaska privatnog mjesta stanovanja pojedinih političara. Markov trg je postao zabranjeno, nedemokratsko mjesto 2005. godine, odlukom tadašnje Sanaderove Vlade, koja je zabranu obrazložila ”sigurnosnim razlozima”.

via Je li Markov trg zapravo trg? « Pogledaj.to.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: