La lecture quotidienne

Stotine novinara na ulici: Nismo iz pećine, želimo europske standarde

In hrvatski on 2011/03/26 at 09:18

Oko petsto novinara okupilo se oko podne u središtu Zagreba u znak potpore štrajkašima “Večernjeg lista”, tražeći kolektivni ugovor u tim novinama, ali i granski kolektivni ugovor za sve novinare u Hrvatskoj. “Ovo je veliki dan za hrvatsko novinarstvo. Od danas više ništa neće biti isto. Ovo je borba za javnost u Hrvatskoj”, poručio je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka.

Pridružili su se i čelnici sindikalnih središnjica, otpuštene radnice Kamenskog, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i studenti Filozofskog fakulteta. Uz zviždanje, praćena trubljenjem automobila, duga je kolona krenula prema Večernjem listu noseći transparente i zastave. Nakon govora sindikalnih vođa pred ulazom u Večernji, prosvjednici su zajedno sa štrajkašima Večernjaka pokušali ući u uredništvo, ali im zaštitari nisu dopustili.

“Zahtijevamo kolektivni ugovor u Večernjem listu, u svim redakcijama, na nacionalnoj razini. To možemo ostvariti samo ako budemo zajedno”, poručila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić.

“Hrvatski novinari nisu izašli iz pećine, nego nego traže europske standarde. Novinari ne mogu slobodno izvještavati ako nisu sigurni”, kazao je Duka, rekavši kako predsjednik Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević mora odstupiti.

Član štrajkaškog odbora Željko Valenti ć kazao je preko megafona da Trupčević ima plaću od 105 tisuća kuna. Vođa štrajka Anton Fili ć poručio je kako samo kolektivni ugovor može jamčiti sigurnost da se “istražuje i tamo gdje vlasnici to ne žele”.

via Stotine novinara na ulici: Nismo iz pećine, želimo europske standarde / Novi list.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: