La lecture quotidienne

Svjetski stražari ljudskih prava

In hrvatski on 2011/03/26 at 15:36

Dakle ovako – u 10 država na svijetu postoji istospolni brak – tako da bi se moglo reći da je situacija ovdje idealna, ali ne: ono što zabilježimo u svakoj državi na svijetu su nasilje i agresija spram LGBT osoba. Naravno u državama poput Švedske u manjoj mjeri nego u nekim afričkim državama, ali u svakoj državi nasilje je prisutno – dakle prioritet je dekriminalizirati istospolne seksualne prakse u 83 države, zatim također na svjetskoj razini raditi na transpravima, jer transrodne su osobe na samom dnu društvene ljestvice…

Da, dakle, smatram da je prvenstveno bitno da se transprava prepoznaju kao nešto specifično i bitno, a u nekim državama transrodne osobe nisu povezane nikako, jer nemaju posla, nemaju smještaj, manje više su prisiljene biti seksualni radnici zato da bi uopće preživjeli – i uz takve uvjete izuzetno im je otežano da se organiziraju i pokrenu inicijativu za svoja prava. U takvim situacijama je uobičajeno da LGB organizacije preuzmu i inicijativu za transprava, ali postoje države gdje je pokret za prava transrodnih osoba organiziran i umrežen, te transrodne osobe žele same zastupati svoje zahtjeve i potrebe, jer to na posljetku same mogu i bolje od gejeva i lezbijki, jer riječ je o posve drugačijoj temi. Međutim, na svjetskoj razini, u Ujedinjenim narodima, mnogi zastupnici niti ne znaju što je to rod, a kamoli da znaju što je rodni identitet.

Imamo brojne planove. Upravo radim na izvještaju o Katoličkoj Crkvi – zovem ju „The holy C“, po pitanju LGBT prava i ponašanja Crkve unutar Ujedinjenih naroda. Daljnji fokus je situacija sa lezbijkama u Africi koje bivaju silovane ne bi li ih „izliječili“. Još jedno bitno pitanje su transprava u Kuvajtu, što je jedna stvar o kojoj jako malo ljudi zna, ali u Kuvajtu je crossdressing ilegalan, te će doslovce uhititi osobu koja biva zatečena na ulici u odjeći suprotnog spola.

via Svjetski stražari ljudskih prava.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: