La lecture quotidienne

‘Što je Aralici selo, meni je pederluk’

In hrvatski on 2011/04/06 at 21:13

S druge strane, Gordan Duhaček, književni kritičar i autor zbirke priča “Destruktivne kritike” i druge pederske priče, jedne od boljih proznih ostvarenja u posljednjih par godina unutar, koja tematizira odrastanje gay mladića na relaciji Bosna – Beč, u poslijeratnom vremenu, na pitanje smatra li se gay piscem, odgovara: “Ne smatram se još piscem, možda to tek postanem. Ali mi nimalo ne smeta ta etiketa ‘gay pisac’, jer je moj pederluk jedna od važnijih odrednica mojeg života, isto kao što je Ivanu Aralici ono selo u kojem se rodio i o kojem stalno piše, jako važno.”

Mima Simić misli da queer tematika u najširem smislu nije toliko kontroverzna i atraktivna, već da pažnju treba obraćati na samu kvalitetu djela. “Gay, lezbijska ili queer književnost imat će političko značenje onda kad se pojavi djelo koje je dovoljno dobro u književnom smislu i na taj način privuče pažnju šireg kruga čitatelja“, smatra Mima Simić.

Nešto drukčijeg je mišljenja Mima Simić, spisateljica i filmska kritičarka koja se u svom književnom radu ne bavi samo neheteronormativnim pojavama. “Pojam queera kao političkog oružja stepenica je do koje Hrvatska nije još došla. Taj je termin bio pogrdan naziv, koje su gay i lezbijske zajednice voljno prigrlile da bi mu promijenile značenje. Od pogrdnog termina stvorena je oznaka koja je značila nastrano i subverzivno u pozitivnom smislu. Taj termin u Hrvatskoj ne proizvodi isti učinak jer nema takav lingvistički ni politički korijen, pa tako ni učinak. On više funkcionira kao kulturalni pojam, dok pojmovi gay i lezbijsko imaju više političku konotaciju, pa su u tom smislu možda korisniji. Queer, opet, može funkcionirati i kao oznaka koja u književnosti pokriva sve te ‘nastrane’ tematike“, objašnjava Mima Simić koja koja ne krije svoj lezbijski seksualni identitet, ali ga i odvaja od svojeg književnog stvaralaštva.

via QUEER PROZA ‘Što je Aralici selo, meni je pederluk’ > Slobodna Dalmacija > Arterija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: