La lecture quotidienne

Kako politika vidi žene? Gole? Za štednjakom? Oboje?

In hrvatski on 2011/05/03 at 12:53

Naša premijerka je žena, ali tu poziciju je dobila nasljedstvom kao da smo u monarhiji. Osobno, mene je to nasljedstvo razgalilo jer znam da nikada nijedna žena ne bi na izborima u Hrvatskoj pobijedila. Nakon tog oduševljenja sam shvatila da je dobila trenutno najgoru političku poziciju i zaključila da je se vjerojatno ni jedan muškarac ne bi ni latio. Šalu na stranu, činjenica je da u Hrvatskoj žena kao premijerka ili predsjednica nema šanse. Nijedan dobro odgojeni patrijarhalni muškarac, koji „zna gdje je ženi mjesto“ ne bi glasao za ženu. Naravno to ne bi učinila ni patrijarhalno uhljebljena žena, a zašto?

Vladin ured za ravnopravnost spolova imao je kampanju za promicanje veće zastupljenosti žena na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine. Naziv kampanje i propagandnog spota bio je “Uravnotežimo se!” i ostali smo neuravnoteženi. U spotu se poziva na ispunjenje zakonske obveze od najmanje 40% zastupljenosti žena na stranačkim listama. I tako je ta kampanja rezultirala sa 12% žena u lokalnoj vlasti u Splitsko – dalmatinskoj županiji koja je na dnu ljestvice aktivnih političarki u Hrvatskoj. Možda je to i zbog naglašenog patrijarhalnog stava u toj županiji koji je opjevala Severina. Pa kaže: „Dalmatinka, tri jubavi svoje ima: prva mi je gospe moja, druga mi je jubav tvoja, a treća je bila boja“ asti sto…

To vidimo i po minulim predsjedničkim izborima! Vesna Pusić, osviještena, ozbiljna i ambiciozna političarka nije imala istu šansu kao njezini muški rivali. Andrija Hebrang koji ima izraženi pokroviteljsko – uglađeni patrijarhalni odnos prema ženama u Saboru, koje ne doživljava kao ravnopravne kolegice već kao „klasu žene“. Tako žene doživljava i naša politika, kao i europska Hrvatska koju zagovara Hebrang što je dijametralno suprotno od Vesne Pusić. Hebrang iako ima neozbiljne političke izjave kao: „Ja ne lažem! Ja samo ponekad kažem neistinu“, svejedno je zabavniji od Pusićke i time kao simpatičan brkati muškarac dobiva glasove.

via Kako politika vidi žene? Gole? Za štednjakom? Oboje?.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: