La lecture quotidienne

Otvorimo oči

In hrvatski on 2011/06/15 at 08:11

Kada bi samo jedan gay pride u jednom hrvatskom gradu bio jedini problem našeg društva, ni riječi ne bih rekao. Jer na tako maloj zoni problem se riješi jednom snažnijom medijskom kampanjom, jednim pojačanim školskim programom, jednom snažnijom akcijom usađivanja tolerancije, ali nažalost, problem našeg društva nije izoliran samo na splitskoj rivi u trenutku gay pridea. Problem je puno širi i stalno ga guramo pod tepih. Problem je znatno kompleksniji, a mi ga ogoljujemo na mikro dio vezan uz seksualnu orijentaciju. Problem je težak i teško rješiv, a mi ga svodimo na prekršajne kazne i obavjesne razgovore. Problem je duboko u našem društvu, a mi govorimo o “manjim skupinama ljudi”.

I tako, čini mi se da još nismo ni “na putu da dođemo na put”, a kamoli da smo na tragu rješenja. Jer što bi uopće značilo organizirati gay pride u Puli ili primjerice u Rijeci kako bi ispalo da je Hrvatska kulturna država jer se u ovim gradovima takva eskalacija nasilja ne bi dogodila? Kome to Hrvatska mora “ispasti” kulturna? I je li bitnije staviti masku civiliziranosti i kulture na lice ili liječiti oboljele od netolerancije, agresivnosti, nasilja i mržnje?

Što uopće znači kada Kerum kaže da smo takav ishod gay pride-a u Splitu mogli očekivati? Odnosno, ako tako nešto očekujemo i znamo da se može dogoditi, zašto već odavno nismo poduzeli drastične i dubinske reforme odgojnog (i obrazovnog) sustava da nam djeca i mladi ljudi budu upućeniji, tolerantniji, da znaju graditi svoje stavove, da znaju argumentirati, a ne bacati kamenje? Zašto nam, primjerice, navijači s tribina koji ističu kukaste križeve i ustaška obilježja ne sjede u zatvoru, zašto kazne za takve devijacije nisu drastične i zašto ih ne primjenjujemo?

Što to uopće znači da je bacanje kamena na drugog čovjeka normalna ljudska reakcija na provokaciju? Znači li to da živimo u kamenom dobu? Ili smo, glumeći “borbu za ljudska prava” u kojoj se zaklinjemo da su “pred bogom” (i pred Ustavom) svi jednaki, pomiješali lončiće pa dopuštamo nedopustivo, a rogušimo se i ubijamo različitosti koje ne razumijemo?

via Otvorimo oči | Blog | Vojko Obersnel Obi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: